5 korisnih savjeta o ribolovu pastrve

U ribolovu, pastrve su jedni od omiljenih “prijatelja ribolova” većine ribolovaca. Ovih lukavih riba ima u izobilju bilo gdje. Izvorno stanište ovih lukavih riba ovisi o vrsti pastrve.

U ribolovu na pastrve potrebno je uzeti u obzir neke čimbenike kako bi ulov bio uspješan.

Za pecanje pastrve predvodnik se ne smije podmazati. Neće potonuti dovoljno daleko da izazove ikakve poteškoće pri biranju užeta i mamca iz vode, ali ako je dopušteno da pluta; bacit će sjenu na dno potoka što bi moglo uplašiti pastrve.

Pastrva je jedna od riba koja se obično osigurava korištenjem suhe muhe. Za pastrvu treba loviti struju kao i bazene. Možda je ponekad teško spriječiti muhu da ne potone ili povuče zbog različitih uvjeta struje, ali to je stvar koju će ribič morati sam shvatiti.

Kod ribolova pastrve nije dobra praksa da se peca izravno uzvodno tako da će muhe, konopac i vođa plutati izravno iznad ribe. Ribar bi trebao zabaciti s jedne strane potoka tako da će muha samo plutati iznad ribe.

Bitno je da prvi cast bude najbolji. Pastrva koja se hrani obično udari u prvu predstavljenu varalicu ako je zabačena tako da će lebdjeti nad njegovom privatnom domenom. Ribič nikada ne smije propustiti uloviti prvi donji kraj bazena, čak i ako se pastrva diže u sredini ili u gornjem dijelu.

Pastrve su ponekad vrlo neraspoložene ili selektivne i probat će strpljenje svakog ribiča; stoga, vjerojatno će muha s manje hackle učiniti trik ili će možda biti potrebno upotrijebiti muhu s istrošenim krilom ili lepezasto krilo.

Doista, hvatanje pastrve može biti jako zabavno. Ribiči samo moraju zapamtiti ove savjete kako bi imali sretan ulov.