Osnove ribolova: što trebate znati o kolutima za pecanje

 

Bez obzira na to koju razinu iskustva kao ribar imate, imat ćete veliku korist od odgovarajuće role za taj posao. Ipak, lako možete naučiti što biste trebali koristiti i zbog toga poboljšati svoje vještine. Postoje tri različite vrste koje morate uzeti u obzir. To su kolut za lijevanje, kolut za lijevanje na muhu i kolut za spin lijevanje.

Kolut za bacanje mamaca

Ove su prilično teške. Konop na njima se povlači sa štapa težinom varalice. Zatim se potiskuje naprijed u kretanju lijevanja. Oni pružaju uređaj koji ravnomjerno polaže konopac preko rotirajućeg cilindra koji djeluje kao jezgra koluta. Bez glatkog zabacivanja to će uzrokovati probleme kada se konopac namota. Konopa se također može zapetljati.

Kolut za mušičarenje

U stvarnom ribolovu na mušicu, morate osigurati da ima otpor koji je vrlo osjetljiv. Zatim ćete morati kupiti kolut koji može podnijeti napetost i naprezanje koje na njega nanosi velika riba. Ovo su skuplji koluti od drugih vrsta. Obavezno provjerite da nema plastičnih dijelova na kolutu. Svi metalni koluti su mnogo pouzdaniji i čine ih vrijednima cijene.

Rotnjača

Zatvoreni kolut je jeftin okretni kolut. Također je prilično lako kontrolirati. Ovo je vjerojatno izbor koji biste napravili za one koji uče loviti ribu. Imaju dugme za otpuštanje za lijevanje. Imaju otvor na vrhu gdje konopa izlazi kada bacite. Kolut će se postaviti na vaš štap.

Otvorena prednja šipka je izazovnija opcija. Dolazi u više veličina kako bi odgovarao vašim potrebama. Najlakši modeli izvrsni su za ribu u tavi. Veći izbor pomoći će vam u ribolovu na divljač ili oceanskom ribolovu. Kapacitet linije na njima je veći i može se koristiti kada tražite pastrve ili čak lososa. Nude glatko povlačenje. Iako možete početi sa zatvorenim licem, možete poboljšati svoje vještine i prijeći na otvoreno lice.

Ako birate samo jednu vrstu koluta, odaberite onu srednje brzine. Ako su dvije, onda potražite i malu i veliku brzinu. Također, trebali biste odabrati pravi kolut ovisno o tome jeste li ljevak ili dešnjak. Također, zapamtite da što je linija lakša, to je kolut manji. Morat ćete osigurati da će ribarska linija i kolut za pecanje dobro funkcionirati.

Od prodavača u trgovini s priborom za pecanje možete dobiti pomoć pri saznanju koju vrstu koluta kupiti.