Sve o udicama za pecanje

Odabir prave udice važan je prije svakog ribolovnog projekta. Na prvi pogled čini se da je to nepremostiva prepreka, pogotovo za početnike u ribolovnom sportu. Udica često mora izdržati ogromne sile i stoga je treba odabrati s odgovarajućom pažnjom. Jer jedno vrijedi za svakog ribiča: bez korištenja prave udice ne može se uloviti riba.

Stoga je potražnja za kvalitetnim udicama za pecanje vrlo velika u cijelom svijetu. Ovdje se razvila cijela industrija koja je specijalizirana isključivo za proizvodnju odgovarajuće opreme. Odabir koju udicu koristiti za posao obično se svodi na vrstu ribe, vremenske uvjete i preferirani način ribolova. Sljedeći vodič ima za cilj pružiti pregled različitih uobičajenih udica za ribolov.

Struktura ribolovne udice

U osnovi, udice za pecanje uvijek imaju istu strukturu, ali se onda razlikuju po karakteristikama pojedinih komponenti. Dakle, duljina nogu, uho, ušica ili oblik ploče i kuke.

Udica se najčešće koristi u ribolovu i stoga se redovito koristi u cijelom svijetu. Ribiču nudi nekoliko prednosti. Čvrsto se drži užeta, ali se u isto vrijeme lako i sigurno veže. Sama udica je jednostavnog dizajna i sastoji se od luka, drške i pripadajućeg vrha. Zbog svog univerzalnog dizajna može se koristiti za razne vrste ribe (šaran, pastrva, deverika, itd.) i ne smije nedostajati ni u jednom ribolovnom repertoaru.

Svojim optičkim dizajnom nalikuje gore opisanim kukicama. Jedina razlika je kraj udice. Ovdje ne postoji oko u koje se može uvući konopac, već prešana metalna ploča. Konopac se može spojiti na udicu pomoću samo te metalne ploče. Zbog svoje sličnosti s udicom za oko, udica se može koristiti i za male i za velike ribe. Često se koristi u ribnjacima s umjetnim šaranom, na primjer. Međutim, tehnika čvora je znatno složenija.

Dizajn udice je izričito usmjeren na to. U tu svrhu, udica crva ima nekoliko bodljikava na svojoj dršci. Time se osigurava da dotični crv ne sklizne s udice. U isto vrijeme, bodlje drže crva u atraktivnom položaju, što olakšava upozoravanje ribe na crva. Udica za crv je posebno dizajnirana za vrste riba koje također grizu crve. Uglavnom se koristi za lov na jegulje. Na udicu crva grizu i deverika i šaran. No, udicu za crv ne smijete koristiti za klasični ribolov pastrve.

Ime govori sve kada je u pitanju bodljikava udica. U nedostatku bodlji, dotična riba se može loviti na najnježniji mogući način. Ovisno o vrsti bodljikave udice, može se koristiti za mnoge ribe, npr. B. koriste se pastrva, losos, skuša itd. Riba stoga obično nije ozlijeđena kada se izvadi udica. Ovo je osobito korisno ako se riba ponovno pušta nakon što je ulovljena. “Uhvati i pusti” je zabranjeno u Njemačkoj, ali udica u ovoj zemlji i dalje služi svojoj svrsi. Na taj način se riba može ponovno “nježno” pustiti ako je ulovljena greškom ili suprotno zakonskim propisima te se stoga mora ponovno pustiti.

Kuka za tijesto ima spiralnu oprugu pričvršćenu na koljenicu. Time se osigurava da se tijesto za mamac posebno čvrsto drži na udici. Ovo može biti vrlo koristan alat, posebno za duga izbacivanja. Također se udica za tijesto može koristiti za razne ribe. Najčešće se tijesto koristi kao mamac (a time i udica za tijesto) na ribnjacima za pastrve, koji su često umjetno izgrađeni. No, udica za tijesto se pokazala učinkovitom i za šarane i orade.

Mušička udica se koristi samo za tzv. fly fishing. Treba loviti samo ribu koja ujede muhe. U pravilu se radi o različitim vrstama grabežljivih riba. Mušičarenje se ne smatra jednim od najzahtjevnijih vrsta ribolova uzalud. Umjetna muha pričvršćena je na razmjerno dugu nogu udice pomoću složenog čvora. Pričvršćeno oko je često savijeno prema unutra, što u skladu s tim može utjecati na smjer plivanja udice.

Kružna udica je posebno dizajnirana za ribolov na velike udaljenosti. Kada koristi ovu udicu, ribolovac ne mora prvo krenuti nakon ugriza ribe. Kada se riba pokuša osloboditi kružne udice, probija se dalje u ribljina usta i konačno hvata čeljusnu kost. Osloboditi ribu je tada gotovo nemoguće. Međutim, da bi to učinio, ribič mora osigurati da udica kruga nije potpuno prekrivena mamcem. Inače udica ne može ući dovoljno duboko u usta ribe – do čeljusne kosti. Funkcija kružne kuke temelji se na tome da je vrh savijen pod oko 90 stupnjeva u odnosu na dršku.

Za razliku od ostalih ribarskih udica, offset udica ima pregib na kraju svoje drške. U osnovi se koristi za ribolov mekanim gumenim varalicama. Pregib osigurava da mamac ima potrebnu fleksibilnost. Kao i većina udica, ima i ušicu s kojom se može spojiti konopac. Offset udica se često koristi pri ribolovu maloustog brancina, ali može biti usmjerena i na druge ribe poput smuda.

Za razliku od spomenutih udica, udica za ribu mamac ima ukupno dvije udice. Jedna od ovih udica odgovara uobičajenom izgledu. Druga udica je znatno manja i pričvršćena je za gornji dio drške. Ova manja udica naziva se i “uka za usne”. Na udicu za usne pričvršćena je riba mamac. Veća udica namijenjena je lovu primjerene grabežljive ribe. Som i štuka često se love udicom za mamce. Česte su i verzije s kukom za usne i dvije velike udice.

Dva vrha kuke pričvršćena su na dvostruku udicu. I ovdje se koristi riba mamac, koja se stavlja na jednu od jednakokračnih udica. Druga udica je tako izravno na ribi za mamac. Zakonski propis u Njemačkoj propisuje da se ove udice smiju koristiti samo za ribolov grabežljive ribe. Stoga se često koristi za ribolov smuđa, na primjer.

Za razliku od twin hooka, treble ima ukupno tri klasična vrha udica. Također se koristi isključivo kod ribolova grabežljive ribe. Mamci su često umjetni i mogu se koristiti u različitim varijacijama. Zbog tri vrha sveukupno je manje promašenih ugriza, budući da se udica obično dobro i pouzdano zakači u ustima ribe i riba se više ne može samostalno osloboditi.